kutya hutese

Védd a kutyádat a melegben!

Védd a kutyádat a melegben! – kutya a melegben, a kutya túlhevülés veszélyei

A kutya túlhevülés veszélyes. Figyelni kell mikor a kutya a melegben van. Fontos a kutya hűtése nyáron, kutyasétáltatás melegben vigyáznunk kell a kutya túlmelegedés.

Nem kell időjósnak lennünk, hogy tudjuk: a mostani nyáron is pokolian meleg lesz. Nem csak számunkra, hanem az ember legjobb barátjának is fontos, hogy hűsen maradjon ezeken a napokon, mivel a kutya túlhevülés, kutya túlmelegedés veszélyes. Mik a legfontosabb tudnivalók a nyári évszak beköszöntével?

20+ fok egy szőrmekabátban, avagy kutya a melegben…

A nyár mindannyiunknak egy jó időszak, de ahogy a hőmérséklet emelkedik, kedvenceinknek gondjai adódhatnak a meleggel való küzdelemben. Kutya a melegben: logikusnak hangzik, hogy kutyusainknak is ugyanazzal az időjárási viszonyokkal kell megküzdeni, amit mi már elviselhetetlennek érzünk, arról nem is beszélve, hogy egy szőrmekabátot is viselniük kell, tehát a kutya hűtése nyáron nagyon fontos, hiszen a kutya túlhevülés, kutya túlmelegedés veszélye fenn áll, amikor kutyasétáltatás melegben történik.

Hogyan szabályozzák a kutyák a testhőmérsékletüket?

Kutya hűtése nyáron. Sokan úgy gondoljuk, hogy a kutya- és macskatársaink nem tudnak izzadni. Valójában ez nem teljesen igaz, mivel nekik a verejtékmirigyek csak az orrukon és a mancsukon helyezkednek el. Ezért hagyhat a kutya a melegben nedves mancslenyomatot. Sajnos ezek a területek annyira kicsik, hogy a kutya hűtése nyáron lihegéssel történik: a száj és a torok környékén található erek hűtésével próbálják biztosítani a megfelelő test hőmérsékletet. Mivel ez nem a leghatékonyabb hőszabályozási forma, ezért kiemelten fontos, hogy szemmel tartsuk kutyusainkat ebben a tikkasztó melegben kutyasétáltatás melegben.

Kutya túlhevülés, kutya túlmelegedés (hőguta) tünetei?

Legfontosabb dolog, hogy kutyasétáltatás melegben közben ismerjük a jeleket, és tudjunk segíteni kedvenceinken. Mivel nehezen adják le a hőt, így a meleg nyári napokon, vagy a késő tavaszi melegben is megtörténhet a baj, ha a kutya a melegben tartózkodik.

Kutya túlmelegedés jelei:

 • Lihegés, nyáladzás
 • Nyugtalan vagy elfásult viselkedés
 • Ingerlékeny, rosszkedvű
 • Étvágytalan
 • Sok vizet iszik

Hőguta jelei:

 • Kékes, élénk- vagy sötét vörös nyelv és íny
 • Magas testhőmérséklet: 40 °C vagy magasabb
 • Gyengeség jelei
 • Eszméletvesztés
 • Rohamok
 • Véres vizelet és széklet

A legbiztosabb ha egy hőmérővel megméred a testhőmérsékletét. Persze a legjobb megoldás mindig a megelőzés, a kutya hűtése nyáron, szóval hogy ne kelljen aggódnod, leírunk pár bevált tippet a kutyáink hűvösen tartására:

1. Rendezz be neki egy biztonságos, árnyékos kuckót

Az ágyát vidd egy árnyékos helyre és cseréld ki a téli meleg takaróját egy régi rongyra vagy törölközőre. ha kutyusod ketrecben alszik, takard le a tetejét egy nedves törölközővel, így teremtve neki egy kellemes, hűvös kuckót. Ha kutyád padlón szokott aludni, a csempe segít lehűteni a testét.

2. Lehűtheted a fekhelyét

Boltokban kapható hűtőpárna, ami kifejezetten kutyáknak készült. Egyik leghatásosabb a géles hűtőpárna, mert átveszi a testhőt, és nem kell használat előtt hűteni! Otthoni alternatíva a piknikhez használt jégakku a meglévő fekhelye alá vagy a nedves törölköző.

3. Házi kutya – légkondicionáló

Ha van egy ventilátorod és fagyasztód, könnyen készíthetsz kutyádnak egy személyes légkondicionálót! Fagyaszd le a vizet pl. egy jégkrémformában, utána állítsd be a ventilátort, hogy a hideg levegőt a kedvenced fekhelyére fújja. Persze azért figyelj, olyan helyre tedd a készüléket, ahol a kutyusod nem tudja ledönteni…

4. Változtass a sétáltatási rutinon

Kutyasétáltatás melegben. Ha kutyáddal ebéd után, kora délután szoktál menni sétálni, menjetek inkább kora reggel – mielőtt túlságosan meleg lenne – vagy az esti órákban! Ha nem tudod megváltoztatni rutinodat, gondold át merre szoktatok sétálni: az árnyék nélküli mezőket váltsa fel a hűvösebb erdő, vagy ami a legjobb, a tó vagy folyóparton való séta, hiszen a kutya hűtése nyáron kiemelten fontos!

5. Védd a tappancsait!

Forró napokon a burkolat nagyon fel tud forrósodni! Mielőtt elmentek a sétára, ellenőrizd a kezeddel vagy a talpaddal a hőmérsékletét. Gondolom te sem akarsz mezítláb sétálni a kövön, hidd el a kutyusod se! Boltokban kapható kutyacipő tökéletes erre a feladatra.

6. Szerezz be egy kutya hűtőmellényt!

kutya hűtése nyáron. Boltokban kapható hűtőmellények könnyű és egyszerű megoldás a forró nyári napokon! Mindössze annyit kell tenned, hogy bevizezed a mellényt! A víz jól leadja a test hőjét, és lényegében úgy működik, mint amikor az emberek izzadnak.

7. Látogasd meg a kutyakozmetikát

Nyári időszakban elviheted a kutyádat egy kis nyírásra, hogy megszabaduljon a melegítő bundájától. A kettős szőrzetű kutyafajtáknál ez nem ajánlott, de egy alapos kefélés is segít neki, mivel így eltávolítjuk a kihullt szőrzetet.

8. Hűtsd le vízzel

Nem minden kutya szereti a vizet, de a legtöbbjük értékeli a hűsítő hatását ezeken a forró napokon. Ha kutyusod szereti a vizet, jó ötlet egy gyerekmedencét felállítani a kertedben. Ha kedvenced még sincs oda a vízért, egy vizes törölköző a hasán vagy a lábain, esetleg egy kis mosdás csodákra képes! Természetesen figyelj a megfelelő mennyiségű hideg vízbevitelére! Tehetsz a táljába egy-két jégkockát is, amit kedvére nyalogathat.

9. Rakd el a játékait

Nem minden kutya egyforma mértékben érzékeli a meleget. Ha nagyon meleg van, inkább tedd el a játékait egy-két napra, mert a sok mozgástól hőgutát kaphat! Ugyan ez a szabály vonatkozik a velünk vagy a barátaival töltött játékra. Ha több kutyát tartasz, akkor jobb, ha elkülöníted őket a forró napokon.

10. Csinálj kutyusodnak jégkrémet!

Többféle recept létezik az interneten, de egyszerűen lefagyaszthatod a táplálékát is. Vegyél egy kis műanyag dobozt, az aljára tegyél nedves táplálékot, szórj rá száraz eledelt, és adj hozzá vizet, utána csak tedd be a fagyasztóba. Kutyád biztosan élvezni fogja! Az extra jókedvért belefagyaszthatod kedvenc játékát is!

kutya tulhevulesTermészetes egészség, egyszerűen! Ezt nyújták a Lintbells étrendkiegészítők

Irány a webshop!