probiotikum kutyáknak

Probiotikummal az egészséges immunrendszerért!

Probiotikummal az egészséges immunrendszerért!

Mint tudjuk, az immunrendszerünk a gyomrunknál kezdődik. Kis kedvenceknél ugyanúgy,  mint nálunk embereknél. Erős egészséges immunrendszernek tehát elengedhetetlen feltétele az egyészséges gyomor- és bélrendszer. A Vet for Pet Kisállat szakrendelő ( Ázsia center Budapest) állatorvosait kérdeztük meg ezzel a témával kapcsolatban.

Egyre többet hallani napjainkban a prebiotikumokról, probiotikumokról, és a gyomor-bélrendszer mikroflórájáról… de mit is jelent ez, és miért lényeges nem csak a saját – de kisállataink egészsége szempontjából?

Az úgynevezett „gastrointestinalis mikrobióta” azaz a gyomor-bélrendszerben élő mikroorganizmusok összessége, és ezek szerepe az állatorvosi kutatás kiemelt területévé vált az elmúlt években. Legnagyobbrészt baktériumok, kis százalékban gombák és vírusok is megtalálhatóak benne. Ezek egy komplex ökoszisztémát alkotnak, amely az emésztés megfelelő működése mellett a gazdaszervezet, legyen az ember, vagy kisállat általános egészségi állapotára is hatással van. A tápanyagok emésztése és felszívódásának biztosítása mellett vitaminokat szintetizálnak, valamint az immunrendszerre is jótékonyan hatnak. Feltételezik, hogy egyéb betegségekben is terápiás szerepük lehet, ezekről jelenleg is folynak kutatások.

Megkülönböztetünk „jó” és „rossz” baktériumokat. Bizonyos kórokozók normálisan is megtalálhatóak a bélflórában, kis számban. Amikor ez a jól működő rendszer felborul, egy gyulladásos folyamat, antibiotikum kezelés vagy akár –érzékeny emésztésű kutyusok esetében- megváltozott etetés hatására, az a mikroflóra egyensúlyának eltolódásával, és kellemetlen hasi tünetekkel járhat. Ilyenek lehetnek az étvágytalanság, fűevés, haspuffadás, gázosodás, illetve lazább, hasmenéses bélsár ürítése.

5 dolog, amire sétakor figyeljünk:

  • az ürítés gyakorisága
  • a bélsár mennyisége
  • a bélsár konzisztenciája – formált? pépes? folyékony?
  • vér, nyálka, idegen anyag?
  • fájdalom, erőlködés?

De mik is azok a pre,-és probiotikumok?

A probiotikumok az előbb emlegetett, bélben élő „jó” baktériumok, melyeket kívülről, különböző készítmények segítségével is pótolhatunk.

A prebiotikumok olyan, a szervezet számára emészthetetlen anyagok -többnyire növényi rostok-, amelyeket a bélben élő organizmusok fermentálni képesek, így ideális környezetet teremtve a kedvező baktériumoknak. Lényegében az előnyös mikróbák tápanyagául szolgálnak.

Mivel ezek adagolása veszélytelen, és számos pozitív hatásuk van, érdemes otthon, a házipatikában kifejezetten kutyák számára fejlesztett probiotikus készítményt tartani. A YuDigest termékekben pre-és probiotikumok egyszerre találhatóak meg, teljeskörű támogatást nyújtva az emésztésnek – és így az egész szervezetnek.

Boldogabb kutyus

A YuDIGEST Dog

A YuDIGEST Dog egy olyan probiotikus / prebiotikus komplex formula, amely támogatja a kutya emésztőrendszerének természetes egyensúlyát az érzékeny pocakkal rendelkező kedvencek számára.

Rendelj belőle a webshopban!

Irány a webshop