fogkő kutyáknál

Kutya szájszag – Miért ilyen büdös a kutyám lehelete?

Kutya szájszag ellen. Miért ilyen büdös a kutyám lehelete?

A fog- és szájhigiénia fontos része az egészséges kutya életének. Ugyanis azon túl, hogy a bűzös szájszag számunkra zavaró lehet, számos egészségügyi problémát is jelezhet, ezért a felelős gazdiként ajánlott odafigyelni rá.

Mire figyeljünk oda a kutyafogak tisztításakor?

Az elhanyagolt fogak is okozhatnak kellemetlen leheletet a kutyáknál. Az emberrel ellentétben a kutyusok képtelenek saját maguknak tisztítani fogacskáikat, ezért a mi feladatunk, hogy gondoskodjunk a kutyafogak egészségéről. A rendszeres fogkefés tisztítás az egyik legkiválóbb módszer a fogak szépségének megőrzéséhez.

Mit tehetsz a kutya szájszag ellen? Íme pár tipp, amit érdemes észben tartani fogmosáskor:

  • A legfontosabb, hogy a kutya szájának megfelelő méretű fogkefét használjunk. Erre a célra fejlesztették ki például a Petosan fogtisztító készletet, mely tartalmaz fogkrémet kutyáknak, kutya fogtisztító kendőt, egy tároló dobozt és egy kétfejes elektromos kutya fogkefét, amely egyszerre tisztítja a fogsor külső és belső oldalát. Különböző méretekben kapható a Petosan fogtisztító készlet, ezért ideális választás kis és nagy kutyák számára is. Ha ettől egy egyszerűbb megoldásra vágysz, akkor érdemes kipróbálni a YuCARE kutya fogtisztító kendőt. Ez a szuper ezüst ionokkal átitatott kutya fogtisztító kendőcske könnyebb és gyorsabb szájápolást tesz
  • Kutyafogkrémet használjunk és ne az emberi fogkrémet adjuk a kutyáknak, mert az árt nekik! Kíváló fogkrém a kutyáknak például a Petosan fogkrém, melyet mindennapos használatra fejlesztettek ki azoknak a gazdiknak, akiknek fontos a bundás barátuk fogainak állapota és a száj higiéniája. Az íze gyengéd és finom, azért, hogy a fogmosás egy pozitív élmény maradjon a kutyának.
  • Igyekezzünk a fogmosás során, lehetőleg ne tartson túl sokáig. Az elhúzódó fogmosás fárasztó a kutyánknak és kevésbé lesz együttműködő. Ezért legyünk türelemmel és fokozatosan szoktassuk hozzá a kutyánkat a fogmosáshoz.
  • Lassú mozdulatokkal de folytonosan tisztítsuk a kutyák fogait. Finom párhuzamos mozgást végezzünk kb. 15 alkalommal. Továbbá ne felejtsük el megdicsérni a kutyánkat, ha jól viselkedik, ez segít hozzászoktatni a fogmosáshoz.

Mit tegyünk, ha továbbra sem múlik el a kellemetlen lehelete a kutyának és büdös a kutya szája?

Szerencsés esetben elegendő lehet egy jó alapos fogmosás, de bizony van, amikor már érdemes állatorvoshoz fordulnunk. Mint ahogy korábban is említettük a kellemetlen lehelet sok esetben utalhat egészségügyi problémára is. Ezért javasolt egy alapos állatorvosi vizsgálat, mely során meghatározzák a pontos diagnózist.

Ilyen esetek lehetnek a következők:

  • Fog- és ínybetegségek: fogkövesség, foggyökér tályog, tumor, vagy ínygyulladás.
  • Vesebetegség: nem megfelelő anyagcsere, vesefunkció csökkenése. Ilyenkor a kutyánk szája akár húgyszagú is lehet, ami érezhető az állat leheletéből is.
  • Szőrös barátaink sok esetben megeszik azt, amit a földön találnak. Ha a szájába vesz, vagy lenyel valamit, ami büdös (pl. ürülék, vagy elpusztult állat), akkor akár ettől is elviselhetetlenné válhat a lehelete.
  • Cukorbetegség: a diabétesz képes szokatlanul édeskés szájszagot eredményezni. Ilyenkor az állat fogékonyabbá válik a bakteriális fertőzésekre.

Ne feledd! Szőrős barátod megfelelő szájápolása érdekében naponta tartsd tisztán a fogait. Ha ennek ellenére ha továbbra is fennáll a kellemetlen kutya szájszag, akkor kérd az állatorvosod segítségét. Így a diagnózis felállítása után még idejében kezelni tudják a bajt

Boldogabb kutyus

Fogápolás, Fogkő, Fogmosás

A lepedék- és fogkőképződés következtében a fogak megromolhatnak. Ezáltal fogfájást okozhatnak, ezért a rendszeres fogápolásra hangsúlyt kell fektetni.
Rendelj belőle a webshopban!

Irány a webshop